Minister Uitermarkt richt zich tot ambtenaren en spreekt zich uit tegen racisme en discriminatie
Mede naar aanleiding van opmerkingen van CMHF overheid in het Sectoroverleg Rijk over het uitspreken tegen racisme is er eind december het volgende bericht op het rijksportaal geplaatst:
Racisme hoort niet thuis op onze werkvloer
Begin november heeft minister Judith Uitermark van BZK van medewerkers van verschillende departementen een brandbrief ontvangen. De schrijvers delen hun persoonlijke ervaringen en schetsen een beeld van discriminatie, racisme en uitsluiting van medewerkers binnen de Rijksoverheid. Dergelijke ervaringen zijn ook gebleken in de recente rijksbrede onderzoeken over racisme binnen het Rijk, zoals de kwantitatieve Personeelsenquête Rijk en het daaropvolgende kwalitatieve focusgroeponderzoek. Beide onderzoeken hebben aangetoond dat discriminatie en racisme hardnekkig aanwezig is.
Uitermark: “Deze ervaringen zijn uiterst pijnlijk en verontrustend. Ik neem al deze signalen zeer serieus en wil hier direct en met klem onderstrepen: racisme en discriminatie horen nergens thuis, zeker niet bij de Rijksoverheid waar wij een voorbeeldrol hebben in de wijze waarop we met elkaar als collega’s omgaan én in hoe we met burgers omgaan.”
De minister onderstreepte dit eerder in de Kamerbrief van 25 oktober jl. En hoewel de afgelopen jaren hard gewerkt is aan het tegengaan van discriminatie en racisme binnen de Rijksoverheid is deze inzet niet toereikend gebleken om discriminatie en racisme voldoende tegen te gaan. Uitermark: “Het aanpakken van discriminatie en racisme heeft mijn volle aandacht. Elk voorval van racisme op de werkvloer is er één te veel. Iedere medewerker moet zich welkom en gerespecteerd kunnen voelen.”
“Dat betekent dat we de inzet zullen verstevigen en uitbreiden. De suggesties van de deelnemers aan het focusgroepenonderzoek neem ik daarbij ter harte. Zo komt er een handleiding voor leidinggevenden over de aanpak en handhaving van racisme en er wordt samen met het College voor de Rechten van de Mens een e-learning gemaakt over vooroordelen, stereotypering en gelijke behandeling. Ook wordt meer ingezet op omstandertrainingen en wordt in personeelsgesprekken gevraagd naar ervaringen met racisme. Zo maken we het bespreekbaar voor iedereen en krijgen we er een vollediger beeld van. Mijn eigen departement en het ministerie van VRO zijn hier inmiddels mee gestart. Verder gaan we aan de slag met de motie Bamenga. Dat betekent dat functieprofielen en beoordelingscycli van leidinggevenden worden aangepast. Met als doel leidinggevenden te selecteren en te beoordelen op hun vaardigheid om racisme en discriminatie tegen te gaan en diversiteit en inclusie te bevorderen.”
Eigen ervaringen
Ervaar je discriminatie of racisme? Zelf of bij een collega? Blijf hier niet mee lopen. Probeer het gesprek erover aan te gaan. Vraag je leidinggevende of een collega om hulp. Lukt dat niet; dan zijn er binnen de Rijksoverheid verschillende voorzieningen waar je een beroep op kunt doen als je discriminatie of racisme ervaart. Denk aan interne en externe vertrouwenspersonen, een personeelsraadgever, integriteitscoördinatoren en klachtencommissies. Die gegevens vind je nu nog op het intranet van je eigen organisatie. We werken toe naar één rijksbrede aanpak in 2025.